
המדינה תאפשר חלוקת מענק נוסף של עד 33 אלף שקלים ליותר מ־3,000 מתושבי היישובים מעוטי יכולת בטווח של 1 עד 5 ק"מ מגבול הצפון, לצורך בניית ממ"ד. מענק זה יתווסף ל־132 אלף שקלים שכבר אושרו ליותר מ-10,000 זכאים באזור במסגרת תוכנית מיגון במימוש עצמי.
משרד הביטחון השיק בשבוע שעבר מערכת מקוונת להגשת בקשות למענק, ולפי נתוני המשרד, מעל ל־220 תושבים כבר הגישו בקשה. מי שיימצא זכאי, יקבל את המענק בשלושה שלבים: שליש לאחר קבלת היתר בנייה, מחצית נוספת עם השלמת בניית הממ"ד, והיתרה – עם הגשת טופס האכלוס. לצד מסלול הזכאות הסטנדרטי, תושק גם ועדת חריגים, שנועדה לסייע לתושבים שמתקשים לממן ממ"ד באופן עצמאי.
גובה המענק מבוסס על מחירי שנת 2019 – מועד השקת תוכנית "מגן לצפון" – ונמתחה עליו ביקורת מצד תושבי הצפון, הנהגת האזור וועדת הנגב והגליל, המפקחת על תוכניות המיגון. בין היתר נחשף כי משרד האוצר עצמו מעריך שתוכנית המיגון העצמי תמומש בפועל רק ב-60% מהמקרים. כיום, עלות ממ"ד תקני מוערכת בכ-180 אלף שקלים – כלומר, התושב הממוצע נדרש להשלים מכיסו כ-50 אלף שקלים.

במשרד הביטחון ובפיקוד העורף החליטו להוסיף כ-100 מיליון שקלים להקמת תוכנית חריגים, שתאפשר סיוע מוגדל לפי קריטריונים של הביטוח הלאומי – מהלך שנועד להקל על איסוף הנתונים ומימוש הזכאות. אם התקציב ימומש במלואו, כשליש מהזכאים יוכלו לקבל מימון של יותר מ־90% מעלות בניית הממ"ד.
למרות שהתוכנית אושרה ותוקצבה, פיקוד העורף לא שינה את עמדתו העקרונית: ההעדפה שלו נותרה מיגון מרוכז של מירב הבתים באזור – במימון מלא של המדינה, בדומה לנהוג ביישובים בטווח של עד קילומטר מהגבול. הוראת השעה, שמאפשרת הוצאת היתרי בנייה בהליך מהיר וצפויה להסתיים בקרוב, נחשבת בעיני פיקוד העורף לפשרה יעילה וחסכונית. עם זאת, הקשיים הבירוקרטיים בהוצאת ההיתרים והצורך באיתור קבלנים איכותיים ממשיכים להוות חסם משמעותי.
לא מדובר בתובנה חדשה. משה דוידוביץ', יו"ר פורום קו העימות ומועצה אזורית מטה אשר, העביר כבר לפני חודשיים את אותה ביקורת, כשהזהיר כי המושבים והערים שבהם אין מרכזים לתכנון מרכזי הם אלו שייפגעו יותר מכל אם לא יהיה תכנון מסודר או אלטרנטיבה תכנונית ברמת המועצה.
"עשו את זה כדי לצאת ידי חובה"
יו"ר ועדת הנגב והגליל, ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו), חשף השבוע שלמשרד הביטחון והצבא ניתנה המלצה לייצר מערכת מאורגנת של קבלנים מוכרים שתאפשר ודאות והוזלת מחירים עבור התושבים, כדי להתגבר על אתגרי השלבים הראשונים להתקנת ממ"ד. אך הצבא ומשרד הביטחון סירבו לקדם זאת בטענות משפטיות. היועצת המשפטית למשרד הביטחון טענה שישנו סיכון משפטי לתביעות עתידיות אם יתברר כי הצבא המליץ על קבלן שבנה ממ"ד לא תקני. לטענת פורר, "הם עשו את זה כדי לצאת ידי חובה – קבלנים מורשים מסתובבים עם הכשרים שהמדינה עצמה מנפיקה להם – והם יכלו לשמש לה כערובה מספקת".
מכלל המועצות האזוריות של הצפון הנמצאות בתהליכי מיגון, מועצה אזורית גליל עליון הייתה הראשונה שהבינה את הכאוס שנוצר עם הכנסתם של עשרות קבלנים לאזור. בתגובה יצרה מתווה מומלץ לתושבים, שמאפשר להם לבחור בין שתי אופציות: מסלול עצמאי בו כל משפחה תבחר איך ומול מי לבנות ממ"ד, או אופציה מועצתית שמטרתה לייצר מסגרת פיקוח של מספר קבלנים מורשים מוכרים, אשר עונה על שתי מטרות – מחיר הוגן וביצוע איכותי.

"אם היינו הולכים לפרויקט מרכזי – יכולנו למגן מהר וזול יותר. עכשיו המבחן שלנו יהיה עוד חצי שנה, כשנראה האם זה באמת הצליח", מסר פורר, שכעת דוחף את מטה תנופה לצפון והצבא לנסות לייצר בסיס למתווה מועצתי בדגם של גליל עליון, שכל מועצה תוכל לספק לתושבים שלה, במטרה להקל על בניית הממ"ד.
כלל הביקורת הנוכחית אל מול תוכנית המיגון נוגעת רק לבתים צמודי קרקע ועד שתי קומות במרחב עד 5 ק"מ. השבוע הודתה המדינה באופן רשמי – אין תוכנית ממשלתית לקידום מיגון בין 5 ל-9 ק"מ. בקריית שמונה, רק 1,700 דירות יהיו זכאיות למיגון, כאשר השאר ייאלצו להמתין להתחדשות עירונית או לתוכנית חיזוק מבנים שצפויה לצאת לפועל במהלך השנה הקרובה. הסיבה המרכזית לכך שהמדינה אינה מקדמת תוכנית בין 5 ל-9 ק"מ נשענת על המקרה התקדימי של קריית שמונה – תוכניות חיזוק ותמרוץ התחדשות עירונית בערים מעלות ונהריה ידרשו תקצוב רב, שהמדינה לא מוצאת לנכון להשקיע בו.
תושבים זכאים יכולים להגיש את הבקשה למענק כאן או ליצור קשר דרך המוקד הטלפוני במספר *9674.