דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי ט"ז בסיון תשפ"ה 12.06.25
20.5°תל אביב
  • 21.6°ירושלים
  • 20.5°תל אביב
  • 20.0°חיפה
  • 19.6°אשדוד
  • 21.7°באר שבע
  • 29.9°אילת
  • 24.2°טבריה
  • 22.2°צפת
  • 19.4°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
בעולם

"ביקור טראמפ בסעודיה יהיה סביב הכלכלה. הנורמליזציה עם ישראל נדחקה"

טראמפ יגיע למזרח התיכון לאחר ימים של התפתחויות משמעותיות בקונפליקטים ברחבי העולם, כולל בישראל. אך לדברי חוקרת מדינות המפרץ ד"ר מיכל יערי, הביקור צפוי לעסוק בחיזוק הסחר עם סעודיה ושכנותיה, במכסים ובנפט, בעוד סוגיית הקשר עם ישראל שארה"ב קידמה בעבר "הועפה מהשולחן"

דונלד טראמפ על רקע שדה נפט בסעודיה (צילום: AP, עיבוד תמונה: 'דבר')
דונלד טראמפ על רקע שדה נפט בסעודיה (צילום: AP, עיבוד תמונה: 'דבר')
אוריאל לוי
אוריאל לוי
כתב
צרו קשר עם המערכת:

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ יבקר היום (שלישי) בערב הסעודית, הביקור הראשון במזרח התיכון בכהונתו הנוכחית. הביקור לווה בתמורות מדיניות עוד טרם החל: בין היתר, המבצע הצבאי של ישראל בעזה עוכב, וחלה התקדמות בשיחות הגרעין בין ארה"ב לאיראן. עם זאת, רבות מהשיחות שטראמפ ינהל בביקור עצמו צפויות להתמקד בסוגיות כלכליות – ובפרט בהשקעות של ארצות הברית במדינות המפרץ, ושל מדינות אלו בארצות הברית.

"הביקור בריאד הוא סביב הכלכלה", אומרת ל'דבר' ד"ר מיכל יערי, חוקרת מדינות המפרץ מאוניברסיטת בן גוריון והאוניברסיטה הפתוחה. "הנורמליזציה עם ישראל נדחקה הצידה, שלא לומר הועפה מהשולחן".

לפי פרסומים בסוכנויות הידיעות, טראמפ עומד להכריז על הקמה של פרויקט גרעין אזרחי בסעודיה, כחלק משורה ארוכה של מיזמים אמריקנים במפרץ. סעודיה מעוניינת בברית הגנה עם ארצות הברית שתהדק את שיתופי הפעולה הביטחוניים והמודיעיניים, תאפשר לה להגדיל את רכש הנשק האמריקני, ותפתח פרק חדש, קרוב יותר, ביחסים בין מעצמת העל למעצמה האזורית. בעבר התנה הנשיא ביידן את ההתקדמות הזו בנורמליזציה עם ישראל, אולם לדברי יערי, נראה שטראמפ מוכן לעשות צעד גדול קדימה ללא שינוי מהותי ביחסים בין סעודיה לישראל.

אוקראינה, סין והח'ותים: שבוע דרמטי בעולם ובישראל

במהלך ההכנות לביקור הגבירו בבית הלבן את הלחצים ביחס לשורה של מטרות מדיניות. טראמפ שואף להישגים שיאפשרו לו להצטייר כמי ששינה את המגמה הגלובלית, ואף כמבשרו של שלום עולמי. אלו הן ההתפתחויות המרכזיות מהימים האחרונים:

    1. הנשיאים פוטין וזלנסקי צפויים להיפגש בחמישי באנקרה, לראשונה מאז פלשה רוסיה לאוקראינה לפני שלוש שנים. מי שדחף לתמונת השלום הזו הוא טראמפ.
    2. ארצות הברית הודיעה בשבוע שעבר על סיום מבצע ההפצצות בתימן, במקביל להפסקת תקיפות הח'ותים כלפי ספינות אמריקניות. בעקבות זאת שערי באב אל מנדב נפתחו לשייט חופשי, ותעלת סואץ חזרה לשמש כנתיב ימי מרכזי ועמוס.
    3. ארה"ב ואיראן הודיעו אתמול על התקדמות משמעותית בשיחות הגרעין ביניהן, למרות האווירה העכורה ערב סבב השיחות הרביעי שנערך בסוף השבוע.
    4. טראמפ היה הראשון לבשר על הסכם הפסקת האש בין הודו לפקיסטן, על אף שבהודו נמנעו מלהעניק לו את הקרדיט להסכם, שהושג לטענת ההודים "בשיחות ישירות". בפקיסטן הודו לטראמפ על התיווך להפסקת האש.
    5. סין וארה"ב הסכימו על הורדת גובה המכסים שהטילו זו על זו, הורדה שתהיה בתוקף למשך 90 יום, במה שנראה כמו תחילתו של "הסכם שלום כלכלי" בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם.

לצד אלו עומדת גם ההתפתחות בזירה הישראלית. שחרורו של החייל החטוף עידן אלכסנדר משבי חמאס פותח צוהר לחידוש המגעים עם המתווכות. מכאן עשוי לצמוח הסכם חדש שבמסגרתו ישוחררו חטופים נוספים תמורת הפסקת אש ארוכה, ויידחה מבצע 'מרכבות גדעון' לכיבוש רצועת עזה. זאת נוסף למבצע המתוכנן להכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה באמצעות חברות אמריקניות – מהלך שאמור למנוע משבר הומניטרי ברצועה, מבלי שחמאס ירוויחו מכך.

"מצבה של ישראל שונה לגמרי מבזמן הסכמי אברהם"

לדברי יערי, הפן הישראלי אינו חשוב במיוחד לטראמפ בביקור, בהשוואה לסוגיית הסחר עם מדינות המפרץ. בתמורה ל"ויתור על ירושלים", הוא יזכה ביתרונות כלכליים רבים. כך למשל קרטל יצואניות הנפט אופ"ק+, בהובלת ערב הסעודית, הגביר את ייצור הנפט בשבוע האחרון והוביל לירידה במחירו, והנשיא טראמפ מקווה שהדבר יסייע לו להתמודד עם האינפלציה.

ד"ר מיכל יערי. "את מה שסעודיה רוצה היא יכולה לקבל גם בלי נורמליזציה" (צילום: תומר אפלבאום)
ד"ר מיכל יערי. "את מה שסעודיה רוצה היא יכולה לקבל גם בלי נורמליזציה" (צילום: תומר אפלבאום)

מדינות המפרץ עשויות לבקש מטראמפ לחדש את הסכמי הסחר בינן לבין ארה"ב, במטרה להימנע מהמכסים החדשים שהטיל טראמפ, למשל על אלומיניום ופלדה. בתמורה לכך יגדילו מדינות המפרץ את השקעותיהן בארצות הברית, במהלך שצפוי לחזק את הכלכלה האמריקנית.

ערב הסעודית מצידה מעדיפה כרגע לנתק בין המגעים הכלכליים עם האמריקנים לקשר עם ישראל. לדברי יערי, "סעודיה היא מנהיגת העולם הערבי והמוסלמי. המחויבויות שלה לא עוצרות בגבולותיה. לכן היא לא תמהר לנורמליזציה עם ישראל בלי הבטחות להתקדמות למדינה פלסטינית."

מדינות המפרץ מוכנות לוותר על נורמליזציה עם ישראל, שהייתה מטרה שלהן בעבר?
"כשנחתמו הסכמי אברהם ב-2020 ישראל נתפסה כמעצמה כלכלית, ביטחונית, מדעית ורפואית. בשל האטרקטיביות של ישראל מדינות המפרץ רצו את הנורמליזציה עד כדי כך שהסוגיה הפלסטינית נשמטה הצידה באותה העת.

"כעת המצב של ישראל שונה לגמרי. היא הפכה למדינה מנודה, לא רק בעולם הערבי אלא גם במערב, עם ביקורת קשה גם בתוך ארצות הברית. מדינה שהיכולות הצבאיות עמדו למבחן משמעותי שטלטלה את כל המדינה, שמי עומד בראשה אינו פופולרי, שהחוסן הלאומי שלה נדחק. בעולם הערבי ישראל נתפסת כעת כמדינה בעלת שאיפות אימפריאליסטיות: בעזה, בלבנון ובסוריה. מה גם שאת כל מה שערב הסעודית רוצה לקבל מישראל – סייבר, מודיעין, פיתוחים המותנים בהסכמת האמריקאים – היא תוכל לקבל גם ללא נורמליזציה".

בתמונה הרחבה, מה ארצות הברית וסעודיה שואפות להשיג?
"שתי המדינות ירוויחו הסכמים נקיים מכל קושי. סעודיה תשקיע הרבה באמריקה, וזה ימשוך משקיעים נוספים, כי סעודיה נתפסת כשחקנית מפתח בעולם הערבי והמוסלמי. סעודיה מגיעה לביקור הזה משוחררת מכל הביקורת שחטפה בעבר מנשיאים אמריקנים על יחסה לזכויות אדם, יחסה לנשים, ההפצצות שלה נגד החות'ים. יש פה מבחינתה הזדמנות לדף חדש בברית עם ארצות הברית. כולם ירוויחו מההסכמים האלה, כולם חוץ מישראל".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!