
"רגע, אני עוצר לקחת נוסע", קוטע זוהר גולן את השיחה. ברקע, נשמעות דלתות נטרקות, וגולן שב: "חזרתי. שאל כמה זה תוספת לקחת כלב, צחקתי, אמרתי לו 'אין תוספת', חחח, 'תיכנס בכיף'. אני, אין לי בעיה לקחת כלבים, אני אוהב".
גולן (64) הוא יו"ר התאגדות נהגי המוניות בפורום העצמאים בהסתדרות. "אבל רוב הזמן אני נהג" – הוא אומר ל'דבר' בחיוך בזמן שהוא מקבל עוד נסיעה. בין הנוסעים לכלבים, גולן גם מנסה להילחם על עתיד המקצוע בכנסת – מה שמוביל את השיחה ליוזמה של שרת התחבורה להכניס את שירות אובר לישראל. "זו טעות שהם עושים היום", אומר גולן על 'חוק אובר'. "אם יכניסו את אובר, הם יחסלו מערכת, אנשים שעבדו בזה כל החיים, אבל לא יקבלו הוזלה. אין מאיפה, זאת מתמטיקה".
המתמטיקה פשוטה
לדעת גולן, המתמטיקה פשוטה. "כבר היום, המדינה מודה שמאז הרפורמה במוניות ב-2018, התעריפים שלפיהם עובדות המוניות הם כמעט הפסדיים. על פי חישובים שלהם, מתוך כמאה שקלים שנהג מונית מרוויח בשעה מוצלחת, נשארים לו 40 שקלים ביד. כלומר, נהג שעובד שתיים עשרה שעות ביום, נשארים לו ביד 480 שקלים" .
אף שגולן חושש לעתיד הקריירה שלו, נראה כי יש לו עתיד בהוראת מתמטיקה: "תכפיל את זה ב-28 ימים בחודש, כי נניח שהוא עובד בשבת, ורק נח קצת בשישי בערב, אז תוריד שש שעות כל שישי? יוצא לך בקושי 11-12 אלף, אם הוא מצא נוסעים כל יום. אז תגיד, מאיפה יורידו?"
לדברי גולן, המצב הזה תוצאה של הקשחה משמעותית בתנאי הפיקוח. "פעם, חוץ מהמונה, היו עוד תקנות – תוספת נוסע נוסף, תוספת מזוודות, והחזר על הבלו (מיסוי) של הדלק", הוא מסביר. אך מאז הרפורמה, "המדינה ביטלה אותן בהדרגה, כולל ביטול ההחזר על מס הדלק. בנוסף, עשו רפורמה בתעריפים, הוסיפו 12% על המחירים בתוך העיר, בגלל הפקקים, והפחיתו מחוץ לעיר ב-40%, אבל עשו טעות". בחלק מהחישובים שהכניס משרד התחבורה לאלגוריתם החדש של המונה, קרתה טעות טכנית, אומר גולן: "שכחו להכניס מקדם שמפצה את הנהג על מרחקים שגורמים לקילומטראז' גבוה ברכב. יצא ככה שעד היום התעריף הבינעירוני הוא חצי הפסדי".
רפורמת המוניות של 2018 (שנכנסה לתוקף ב-2019) עדכנה את מבנה התעריפים לענף המוניות. הרפורמה כללה עדכון תעריפי בסיס, מנגנון מעודכן לחישוב תעריפי יום ולילה, והתאמות לנסיעות ארוכות.
גולן תוהה בקול: "הם חושבים שאם תהיה פה תחרות, המחירים יהיו נמוכים יותר מזה? אפילו אם אובר לא תעשה מונופול, הם (החברה) גם צריכים להרוויח, מאיפה זה יבוא?". גולן אינו טועה. במדינות רבות שהכניסו את שירות אובר, החברה הפסידה בשנים הראשונות הרבה כסף. מנכ"ל אובר דאז, דארה קוסרשאהי, אמר ב-2018 כי אובר בחרה לצאת משווקים במזרח הרחוק בשל הצורך "להתחרות בקרבות רבים מידי מול מתחרים רבים מידי", והעדיפה להתמקד ב"בנייה וצמיחה אורגנית בשוקי הליבה שלה" – כלומר, במדינות מערביות שבהן אובר היא כבר הספק העיקרי, אם לא מונופול.
גולן מאיר נקודה נוספת במקרה שאובר תתחיל לפעול בארץ: "בישראל יש תופעה שלמה של אנשים שיש להם רכב, נגיד רכב חברה, שמשתמשים בו בעיקר בסופ"שים. עכשיו לילדים שלהם יהיה אינטרס להפעיל את הרכב כל השבוע, והעומס רק יגדל". בדיון על אובר שנערך אתמול (רביעי) הודו לראשונה נציגי משרד התחבורה – בעקבות הדלפה של מסמך פנימי – כי במשרד אכן חוששים שכניסה של אובר תגרום להגברת הגודש בערים.
"אחראים על חיים"
לדידו של גולן, המחיר הוא לא הבעיה היחידה. "מילא שיחסלו תחום שמכניס למדינה כל שנה כמה מיליארדי שקלים במיסים, והרי מחברה לא ייקחו ככה", הוא מסביר. "בסוף השאלה היא על שמירת החיים. אני למשל כנהג מונית, כבר בן 60, רק לפני כמה ימים קיבלתי מכתב מהמדינה ללכת לעשות בדיקות רפואיות – הכול, ראייה, לב. אנחנו אחראים בסוף על החיים של האנשים".
הפיקוח הזה לא יהיה כלול במודל העסקי של אובר אך הוא החלק הכי חשוב, אומר גולן: "לנו בישראל יש תרבות של אחריות. המדינה משקיעה בתחום הזה כדי לפקח, וגם ככה אין מספיק פיקוח. אז אומרים 'יהיו מפקחים'. כיום יש בישראל שמונה תקנים למפקחים על מוניות – בפועל יש רק שלושה, אני מכיר אותם". בדו"ח מבקר המדינה מ-2024, שבו הנתונים העדכניים ביותר, נמצא כי נכון ל-2024, פעלו בארץ רק שלושה פקחי מוניות.
"והשלושה האלו, הם יצטרכו לפקח על נהגים שלא עברו שום הכשרה?", תוהה גולן. "נהגי מוניות עוברים הכשרה שנעה בין חודשיים לכמעט שנתיים, ונהגי אובר, כלום. אז מי יוודא שהבנאדם מכבד זקנים? דואג לבעלי מוגבלויות, נוהג באחריות? תשאל את חברות הביטוח, אם הם בכלל היו רוצים לבטח בנאדם כזה, שגם נוסע באיזה רכב שאין בו בהכרח כל מערכות הבטיחות, זו סכנת נפשות".
ובישראל קיים גם ההיבט הביטחוני. גולן מזהיר: "בסוף אנחנו חיים במזרח התיכון, ואם לא יהיה פיקוח, בסוף ייכנסו פה גורמים שלא צריכים שייכנסו. איך יפקחו על זה? אז כן תעשו ריכוזי?
"בנוסף, יש פה בעיה של אמון הנוסעים. יש אצלנו בהתאגדות, ובכלל בקרב נהגי המוניות בישראל, נהגות ונהגים מכל המגזרים, שעברו כמוני סינון, בדיקה, הכשרה, ופיקוח עד קבלת רשיון הנהיגה במונית. לצערנו, למרות זאת, יש בימינו חשש בקרב חלק מהנוסעים לקחת נסיעה עם נהגים מהמגזר. אני אישית מצר על כך, מדובר בנהגים ראויים, אבל אפילו בהם חושדים. תאר לעצמך מה ירגישו הנוסעים כשיצטרכו לעלות על רכב אובר עם נהג אנונימי , לא ברור ולא מוכר, ולא עם נהג מונית אחראי, מקצועי ומפוקח שזו הפרנסה היחידה שלו, החיים שלו. זו תהיה פגיעה גם בנהג וגם בנוסעים. אלא שברור שרוב מי שיגיעו לאובר, זה נהגים שאני קורא להם 'חלטוריסטים', שעיקר פרנסתם בעבודות אחרות. כניסתם לשוק תגרום נזק בלתי הפיך לנהגי המוניות החוקיים שזו פרנסתם היחידה והעיקרית".
הנוסע במונית של גולן יורד, והוא מרצין: "בסוף, המקצוע שלנו הוא מקצוע שאנשים השקיעו בו 280 אלף שקלים, ובאים לעבוד ברצינות. אין לזה תחליף, בטח לא בפחות כסף. אנחנו נילחם לדאוג שידאגו לנו. אם יום אחד אובר תיכנס, הם כנראה יתגעגעו לזה".
