כ-5,000 בני ובנות נוער, צעירים ומבוגרים השתתפו אתמול (שלישי) בצעדת האחד במאי בתל אביב שבמרכזה המאבק בניצול ילדים ובני נוער בעולם העבודה.
הצעדה המסורתית של תנועת הנוער העובד והלומד ותנועת דרור ישראל בשיתוף ההסתדרות, יצאה מבית אריאלה דרך רחוב אבן גבירול ועד לבית הוועד הפועל (בית ההסתדרות), שם התקיימה עצרת בסימן 70 שנים של עבודה ישראלית. האירוע כולו נפתח בדקת דומיה ובטקס קצר לזכרם של הנערות והנערים שנספו באסון בנחל צפית. הנער ושלוש מבין הנערות שנספו באסון היו חברות בתנועת הנוער העובד והלומד, בבני המושבים.

כחלק מהעצרת המסכמת של האירוע התקיים טקס חלוקת אות ההתאגדות לוועדי עובדים ותיקים, התאגדויות עובדים חדשות והתארגנויות נוער בעולם העבודה. נועה רפאלי, חברת ועד הפעולה של עובדי 'הצופים' שזכה באות אמרה טרם קבלתו כי "ההתאגדות מסמלת את המשמעות שאנחנו נותנים למקצוע שלנו ודורשת לקיחת אחריות וסולידריות", והדגישה כי שביעות הרצון שלה ושל עמיתיה מעבודתם החינוכית, "עם סיפוק לא הולכים למכולת".
יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן בירך את החוגגים: "מרגש לראות אתכם, אלפי הצעירים ובני הנוער שהגיעו. אתם מובילים את הקריאה לצדק חברתי ושוויון חברתי. אתם תובילו וביחד נעשה פה שינוי חברתי".
ניצן רוזנווקס, רכזת האירוע, מתנועת דרור ישראל מסרה כי מטרת האירועים "לחגוג את תנופת ההתאגדויות החדשות במשק, שמחזקת את ציבור העובדים. נמשיך להיאבק למען העובד, העובדת, למען הנער והנערה העובדים, ונזכור שיש לנו עוד על מה להיאבק".
לקראת החג, פרסמה הסתדרות הנוער העובד והלומד דו"ח ובו ממצאים הנוגעים להעסקת בני נוער בישראל. מן הנתונים בדו"ח עולה כי מעל ל-50% מתלונות בני הנוער על פגיעה בשכר קשורות בענף המסעדנות ובתי הקפה הידוע כענף נצלני במיוחד.
לצעדה ולעצרת קדם כנס האחד במאי של ההסתדרות בסימן "צמצום פערים – משימה לאומית" שהתקיים בגני התערוכה בתל אביב. בכנס השתתפו יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן; שר האוצר, משה כחלון; שר העבודה והרווחה, חיים כץ; נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג; חברי כנסת וכלכלנים.
אל מול אירועי האחד במאי הפגינו בכניסה לבית ההסתדרות כמה פעילים בודדים מהתנועה הליברלית החדשה ומתנועת 'זהות' במטרה להזכיר לציבור "את הסכנות הטמונות במשקים ריכוזיים שיש מי שמפנטז עליהם גם בימנו כאן בישראל".
חג האחד במאי מצוין בישראל מאז 1906 כמועד המחבר בין המאבק החברתי והסוציאלי לבין הציונות. לאחר הקמת ההסתדרות ב-1920 וחיזוקו של החג כיום בחירה בעבודה, קיבל החג מקום מרכזי ביישוב היהודי בישראל. בעשורים הראשונים למדינת ישראל, היו משתתפים בצעדת האחד במאי ראשי המדינה, והוא העלה על נס את אופייה הסוציאלי של מדינת ישראל הצעירה. עם ההתעוררות החברתית בישראל בשנים האחרונות, התעורר מחדש גם חג האחד במאי, כחלק מהמאבק לצדק חברתי.