דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שבת י' באייר תשפ"ד 18.05.24
30.4°תל אביב
  • 29.8°ירושלים
  • 30.4°תל אביב
  • 27.6°חיפה
  • 28.6°אשדוד
  • 35.6°באר שבע
  • 39.6°אילת
  • 36.1°טבריה
  • 28.4°צפת
  • 32.4°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
בריאות

בתי החולים הציבוריים מחדשים את המאבק: "לא נקבל יותר חולי קורונה"

מנהלי שבעת בתי החולים בהם הדסה ולניאדו מוחים על עיכוב בהעברת מאות מיליוני שקלים שסוכמו עם האוצר | מפגש עם שר הבריאות הורוביץ הסתיים ללא פתרון: "הביע אמפתיה, זה לא עוזר למצבנו" | ביום ד' יעברו בתי החולים למתכונת חירום

הפגנת עובדי בתי החולים הציבוריים מול משרד האוצר. (צילום: דוד טברסקי)
הפגנת עובדי בתי החולים הציבוריים מול משרד האוצר. (צילום: דוד טברסקי)
דפנה איזברוך
דפנה איזברוך
כתבת
צרו קשר עם המערכת:

מנהלי שבעת בתי החולים הציבוריים כינסו הערב (ראשון) מסיבת עיתונאים מול משרד הבריאות בירושלים והודיעו כי החל ממחר לא יקבלו יותר חולי קורונה, עקב עיכוב בהעברת מאות מיליוני שקלים שסוכמו עם האוצר בינואר. ברביעי השבוע יעברו בתי החולים בניהולם לעבודה במתכונת שבת.

שר הבריאות ניצן הורוביץ יצא אל המנהלים, והזמין אותם למשרדו לדיון בדרישותיהם, ללא התקדמות. בסיום השיחה אמר ל'דבר' פרופ' יורם וייס, המנהל בפועל של בית החולים הדסה: "השר הביע אמפתיה, אבל זה לא עוזר למצבנו. משרד הבריאות אומר שזה משרד האוצר. משרד האוצר הפנו אותנו חזרה למשרד הבריאות, והם מפנים חזרה לאוצר". פרופ' וייס קרא לראש הממשלה נפתלי בנט להתערב באופן מיידי במשבר: "יש מבוגר אחראי שהוא ראש הממשלה. שיתערב הערב, בקבינט הקורונה איפה שמתכנסים כולם, ויפתור את העברת הכספים שהובטחו".

כמחצית מהכספים שסוכמו הועברו בפועל

בתי החולים הנאבקים הם שערי צדק והדסה בירושלים, לניאדו בנתניה, מעייני הישועה בבני ברק ושלושת בתי החולים בנצרת – הסקוטי, הצרפתי ו'המשפחה הקדושה'. הם מופעלים על ידי גופים ציבוריים, בניגוד ליתר בתי החולים שמופעלים על ידי הממשלה או קופות החולים. בתי חולים אלו מצויים בגירעונות של מאות מיליוני שקלים, עקב הוצאות עודפות שחייב משבר הקורונה, לצד אפליה בתקצובם הממשלתי. הממשלה אינה מכסה את הגירעונות שנוצרים להם עקב תקצוב חסר על שירותי בריאות הכלולים בסל הבריאות, לעומת בתי החולים שבבעלות הממשלה וקופות החולים, שמקבלים כיסוי לגרעון.

בינואר השנה הגיעו חלק מבתי החולים לסף קריסה כלכלית והתקשו לשלם משכורות. הם יצאו למאבק ציבורי במהלכו השביתו שירותים חיוניים, כולל הפסקת קליטה של חולי קורונה חדשים. למרות שהמאבק החל בעיצומו של גל הקורונה השלישי, באוצר לא מיהרו להגיע איתם להסכמות, בין היתר עקב היעדר תקציב מדינה מאושר ל-2021. רק לאחר כשבוע של השבתת שירותים סוכם על תוספת של 960 מיליון שקלים לשנת 2021 והקמת ועדה ציבורית שתבחן את תקצובם של בתי החולים הציבוריים בעתיד.

אך בכך לא תם המאבק של בתי החולים. הסיכומים העקרוניים מינואר על העברת הכספים לא מומשו, ורק במרץ, לאחר איום נוסף בחידוש המחאה, הגיעו בתי החולים להסכם עם האוצר על אופן העברת הכספים בפועל. לפי ההסכם שנחתם, בתי החולים יקבלו 630 מיליון שקלים על פעילותם עד חודש יוני, ו-55 מיליון שקלים עבור כל חודש נוסף בו יימשך משבר הקורונה, שאכן נמשך החל מיולי. אך גם כספים אלו לא הועברו, ורק כעבור שלושה חודשים הודיע האוצר שיעביר את הכספים.

לטענת מנהלי בתי החולים, רק כמחצית מהסכומים שסוכמו עד כה הועברו בפועל. באמצע יולי הזהירו בתי החולים מ"סכנת קריסה מיידית" ומאי-מימוש ההסכמים. כעת, שמונה חודשים מחתימת ההסכם המקורי, הם נאלצים לצאת למאבק נוסף.

המחאה של בתי החולים הציבוריים נערכת על רקע הודעתו של בנט מהשבוע שעבר על תוספת של 2.5 מיליארד שקלים לבתי החולים, במטרה להגדיל את מספר מאושפזי הקורונה. בזמן שראש הממשלה מתחייב על תוספת חירום מיידית למערכת הבריאות, ובשיאו של גל קורונה, שבעת בתי החולים נאלצים להשבית פעילות בגלל עיכוב בהעברת מאות מיליוני שקלים שהובטחו להם כבר בינואר.

"ממשלת השינוי רימתה אותנו"

מנכ"ל בית החולים שערי צדק, פרופ' עופר מרין אמר הערב: "שנה וחצי, ארבעה גלי קורונה, עובדים יום ולילה, שבעה ימים בשבוע כדי להציל את מדינת ישראל. הערים הכי אדומות בישראל. אני מתבייש לעמוד פה כמו פושט יד".

"מדינת ישראל מפרה את ההסכם עם בתי החולים הציבוריים", הוסיף, "אף אחד מסעיפי ההסכם לא מקוים. הספקים שלנו קרסו. העובדים שלנו עלולים שלא לקבל משכורות לחג, החולים שלנו עלולים שלא לקבל טיפול מיטבי. במצב הנוכחי אנחנו לא מסוגלים להמשיך לטפל בחולים. צו המצפון שלנו מחייב אותנו להפסיק לקבל את חולי הקורונה כי אין לנו אמצעים לתת להם טיפול, ובהמשך השבוע נעבור למתכונת חירום".

מנכ״ל הדסה פרופ׳ יורם וייס: "הגיע הזמן שבתי החולים בירושלים, נצרת, בני ברק ונתניה יקבלו את התקציבים הראויים. שהחולים שלנו יוכלו לקבל את השירות הראוי, כפי שתושבי תל אביב מקבלים".

מנכ״ל בית החולים האנגלי בנצרת פרופ' פהד חכים: "ממשלת השינוי רימתה אותנו. אף סעיף לא מתקיים. שני מיליון אזרחים, אלפי ספקים, לא מקבלים את מה שמגיע להם. שרי הבריאות והאוצר היו אצלנו באוהל והבטיחו לנו שינוי. לא נרשה שהמטופלים שלנו יקבלו שירות פחות טוב".

"נחשוף את הבושה הזו בישראל ובכל העולם" הוסיף, "הבטיחו 630 מיליון שקלים עד סוף יוני – לא קיבלנו. 55 מיליון שקל מידי חודש עד סוף השנה – לא קיבלנו".

מנכ״ל לניאדו נדב חן: "נלחמנו, עשינו, חתמנו, לחצנו ידיים. שום דבר לא התקיים. לפני חודש קראו לנו בצו 8 להיכנס מתחת לאלונקה שוב. ביטלנו קורסים וחופשות. התגייסנו מיידי. אבל הבושה חוגגת, בירוקרטיה, תירוצים. ביום רביעי אנחנו עוברים למתכונת שבת. שר הבריאות, שר האוצר, תפתרו את הבושה הזו עוד הלילה".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!