המדינה ממשיכה להפקיר את הילדים בצד הכביש, גם תוך כדי המלחמה, וגם בשבוע החם ביותר. עשרות רבות של ילדים קטנים, רובם ככולם מהרשות הפלסטינית, ממשיכים לקבץ נדבות בצמתים בצפון הארץ ובוואדי ערה.
בתחילת המלחמה האמינו רשויות החוק בישראל שהמלחמה והסגר ההדוק על שטחי הרשות הפלסטינית ישימו סוף לאחת מתופעות הניצול החמורות שמתקיימות בישראל. אך בפועל, לאחר הפסקה קצרה הילדים חזרו לכבישים, ועדויות על כך פורסמו ב'דבר' כבר בינואר. עדויות רבות חדשות שמתפרסמות היום (שישי) ממחישות את ההיקף הנרחב של התופעה ואת הצורך בפעולה משמעותית של רשויות המדינה.
בתיעודים שהגיעו ל'דבר' מאזרחים העוקבים אחרי התופעה, נראים ילדים ליד ניידות משטרה, ללא חשש או פעולה מצד השוטרים. בימים האחרונים הגיעו ל'דבר' תיעודים מצמתי הצפון ואזור ואדי ערה, של ילדים קטנים מאוד המקבצים נדבות בשיא החום ובלילה. "אני בצומת אחיהוד, רואה ילדים בני 8 אולי", אומרת פעילה בקבוצת הווטסאפ בהודעה קולית, "מעשנים סיגריות, אני לא מעזה לצלם, ויש פה ילד שלא הייתי נותנת לו מעל 4. ילד ממש ממש קטן. זהו".
התופעה, אותה הגדיר משרד המשפטים הישראלי כסחר בבני אדם, ממשיכה להתקיים ללא הפרעה בצמתי הצפון: אחיהוד, עאבלין–אבליים ועוד, ובוואדי ערה סמוך לאום אל-פאחם וברטעה. עשרות קטינים, חלקם בני לא יותר מ-10, עוברים באין מפריע בין המכוניות, פושטים יד, חשופים לפגיעות מתמשכות של כלי רכב, מזג האוויר, ובעיקר של ה'סרסורים' שלהם, שמרוויחים מאות ואלפי שקלים ביום. בתיעוד שפורסם ב'דבר' הם נראים יושבים בצידי הכבישים, בזמן שהילדים בכבישים.
בסנגוריה הציבורית אומרים ל'דבר' שבשנה האחרונה לא ייצגו קטינים שעסקו בקבצנות ונעצרו בשל היותם שוהים בלתי חוקיים.
המשטרה: "הטיפול בנושא מורכב ודורש מעורבות רווחתית"
בבירור מול משטרת ישראל לנוכח התיעודים מהימים האחרונים, ובתגובה לשאלה האם נערכו מעצרים של המפעילים המבוגרים, שתועדו בסדרת כתבות ב'דבר' בשנה האחרונה ענו בדוברות המשטרה: "אנו רואים בחומרה ניצול ו/או הדחת קטינים וחסרי ישע לביצוע עבירות, ופועלים למיצוי הדין עם שולחיהם מחד, ולמעורבות גורמי הרווחה מאידך. המשטרה מבצעת מעת לעת מבצעים יזומים על מנת להילחם בתופעה, אולם בשל גילם הצעיר של הילדים, שמשמעותו היעדר אחריות פלילית, הטיפול בנושא מורכב ודורש מעורבות רווחתית". התגובה לא התייחסה כלל לפעולה נגד המפעילים המבוגרים.
גם ביחידה למאבק בסחר בבני אדם במשרד המשפטים, בראשה עומדת עו"ד דינה דומיניץ, יחידה האמונה על מיגור התופעה הזו, השייכת לעולם השלישי, לוקחים את הזמן. "המידע התקבל והועבר לגורמים הרלוונטיים במשטרה, ומתקיים שיח וחשיבה בנושא בין משרדי הממשלה והגורמים הרלוונטיים".