דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי כ"ג בטבת תשפ"ה 23.01.25
16.2°תל אביב
  • 10.4°ירושלים
  • 16.2°תל אביב
  • 15.5°חיפה
  • 17.1°אשדוד
  • 12.8°באר שבע
  • 15.0°אילת
  • 15.0°טבריה
  • 8.5°צפת
  • 13.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
כלכלה

הרפורמה בייבוא מוצרי חשמל נכנסת לשלב השני: ההקלות יחולו גם על מוצרי חשמל גדולים

החלק השני ברפורמה בייבוא נוגע לכל מוצרי החשמל, כולל מזגנים ומקררים | הרפורמה מאפשרת ייבוא ללא תקינה ישראלית, ומעוררת חששות בדרג המקצועי לפגיעה בבטיחות

נמל אשדוד (צילום: ישראל ברדוגו)
נמל אשדוד (צילום: ישראל ברדוגו)
אמיתי פרץ

משרד הכלכלה הודיע הבוקר (ראשון) כי היום נכנס לתוקף החלק השני של רפורמה בייבוא מוצרי החשמל.

באוגוסט האחרון נכנס לתוקף החלק הראשון של הרפורמה, שאפשר ייבוא של מרבית המוצרים הקטנים במסלול חדש על פי התקינה האירופית המתלווה אליו. מתנגדי החוק טוענים שתקינה זו מקלה יותר באופן שמסכן את הצרכנים. החלק השני נוגע לכל מוצרי החשמל, בהם מוצרי חשמל גדולים כמו מקררים ומזגנים, שיוכלו להיכנס לארץ באותו מסלול ועל פי אותה תקינה.

הרפורמה בייבוא מוצרי חשמל היא חלק מרפורמה רחבה יותר להסרת הדרישה לתקינה ישראלית בייבוא כלל מוצרי הצריכה. הרפורמה מכונה "חוק התקנים", או כפי שמיתגו אותה במשרד הכלכלה, "מה שטוב לאירופה טוב לישראל". הרפורמה עברה בתחילת אוגוסט חרף התנגדות הדרג המקצועי, ולאחר שפקידים במשרד האוצר הבטיחו דיל לח"כים בתמורה למשיכת הסתייגויותיהם. היא הורכבה מחוק ראשי וכמה חוקי משנה לעניינים ספציפיים. עיקר עניינה של הרפורמה הוא לייצר מסלול נוסף בייבוא הישראלי, שיסתמך כמעט כולו על התקינה האירופית, ובמידה רבה יעקוף את התקינה הישראלית, שנחשבת למחמירה יחסית.

המסלול החדש צפוי להיות פשוט ומהיר יותר ליבואנים, ובמשרד הכלכלה טוענים שהדבר יתורגם גם להורדת מחירים לצרכן. מצד שני, מבקרי הרפורמה חוששים שהקלת הפיקוח תגרום לייבוא מוצרים מסוכנים או מוצרים שאינם מתאימים לתנאים בישראל, ובכך עלולים אזרחי ישראל להיות חשופים למוצרים תקולים, לקריאות להחזרת מוצרים מסוכנים ('ריקול') ואף לאסונות בנפש.

כמענה לחששות אלה נקבעה בחוק ועדת חריגים שיועברו אליה כל המוצרים שיש לגביהם חשש, אלא שהרכב הוועדה והמטרות המפורשות שהוגדרו לה בניסוח החוק – "להעביר כמה שיותר מוצרים", מעלים חשש שהחרגת המוצרים תהיה מצומצמת מהדרוש.

מתנגדי הרפורמה חוששים גם מההבדלים בתנאי התקינה עצמם. כך לדוגמה, אחד העקרונות בתקינה האירופית מאפשר להשאיר מוצר על המדף גם אם נראה שאינו עומד בתנאים לקבלת תקן, עד שיעבור בדיקת מעבדה. במצב כזה, מוצר שנמצא על המדף עלול להישאר עליו זמן רב לא רק לפני, אלא גם אחרי שאיתרו אותו פקידי הממונה על התקינה, ולגרום לצרכן לעוגמת נפש או לנזקים. פקידי המשרד אמרו לשר הכלכלה באחד הדיונים: "אתה רוצה להביא את התקינה האירופית, אבל בלי האכיפה האירופית".

חלקים נוספים של החוק אמורים להיכנס לתוקף בינואר 2025, אז ייכנס לתוקף גם החוק המרכזי, שמסדיר את הרוב הגדול של מוצרי הייבוא, ושני החוקים בתחום המזון והתמרוקים.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!