דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי ט"ז בסיון תשפ"ה 12.06.25
24.0°תל אביב
  • 24.3°ירושלים
  • 24.0°תל אביב
  • 22.6°חיפה
  • 24.2°אשדוד
  • 27.0°באר שבע
  • 36.7°אילת
  • 29.4°טבריה
  • 24.2°צפת
  • 25.3°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
כלכלה

המכסים של טראמפ נכנסו לתוקף - כולל מכס מוגדל של 104% על סין

תוכנית המכסים הדרמטית שהוכרזה בשבוע שעבר יוצאת לדרך, עם השלכות מרחיקות לכת על הסדר העולמי | ממשל טראמפ הודיע על הגדלת המכסים על סין ב-50% נוספים בתגובה למכסי הנגד שעליהם הכריזו הסינים

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: AP)
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: AP)
גל רקובר
גל רקובר
כתב כלכלי
צרו קשר עם המערכת:

תוכנית המכסים של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שכוללת מכס של לפחות 10% על כל הסחורות המיובאות למדינה, כולל 17% על הייבוא מישראל, נכנסה לתוקף היום (רביעי), ב-07:00 שעון ישראל (חצות שעון החוף המזרחי של ארה"ב). טראמפ הכריז על התוכנית ברביעי שעבר.

המכסים שנכנסים לתוקף כוללים גם מיסים על ייבוא מסין בשיעור כולל של 104% אחוז. הכרזת התוכנית בשבוע שעבר כללה הוספת מכס של 34% על סין, נוסף על 20% שהושתו עוד קודם לכן. הסינים הודיעו שיטילו מכסי נגד, ובתגובה לכך, בארצות הברית איימו אתמול שיעלו את המכס בעוד 50% – שיעלו את שיעור המכס הכולל ל-104%. האיום מומש לאחר שהסינים לא נסוגו בהם מצעדי הנגד.

תיק תוצרת סין בחנות תיירים במיאמי, 8 באפריל 2025 (צילום: AP Photo/Rebecca Blackwell)
תיק תוצרת סין בחנות תיירים במיאמי, 8 באפריל 2025 (צילום: AP Photo/Rebecca Blackwell)

"סין מתנגדת בחריפות לאיום של ארצות הברית להעלות ב-50% את המכס" הגיבו אתמול לאיום במשרד המסחר של סין. "אם ארצות הברית תסלים במכסיה, סין תנקוט באמצעי נגד באופן נחרץ, כדי לשמור על זכויותיה והאינטרסים שלה".

לתוכנית המכסים עשויות להיות השלכות כלכליות וגיאו פוליטיות מרחיקות לכת, והיא מהווה תפנית מהשוק הגלובלי והניאו ליברליזם שאפיינו את העשורים האחרונים. המכסים נענו בתגובות חריפות בארצות הברית וברחבי העולם, בין היתר מצד פוליטיקאים וכלכלנים, וגרמו להטלת מכסי נגד מצד מדינות אחרות ולירידות בשוק ההון. הנוסחה ששימשה לקביעת גובה המכסים, שנועדה לחשב את שיעור המכס הדרוש כדי שהייבוא של ארצות הברית מכל מדינה יתאזן עם הייצוא לאותה מדינה, זכתה לביקורת נוקבת הן על המטרה שלה והן על ההנחות הכלכליות שעומדות בבסיס החישוב.

בהקשר הישראלי, ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בתום פגישתו עם טראמפ כי ישראל תוריד את גירעון הסחר (הפער בין הייצוא לייבוא) של ארצות הברית מולה לאפס, לבקשת טראמפ. לדבריו, "זה לא כל כך קשה בשבילנו, זה המעט שאנחנו יכולים לעשות לארצות הברית ולנשיא שעושים כל כך הרבה למענינו".

נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר, אמר ל'דבר' כי הנזק הישיר לישראל "יהיה משמעותי", וכי "הרבה תעשיות ייפגעו. בהן ציוד רפואי, אופטיקה, מכונות, פלסטיקה. מדובר על אובדן של 18-26 אלף מקומות עבודה בענף התעשייה – מקומות עבודה איכותיים עם שכר גבוה, 25% מעל הממוצע במשק, ורובם בפריפריה. זה נכון שהאבטלה בישראל נמוכה והעובדים האלה כנראה ימצאו עבודה, אבל זה יהיה בשכר נמוך בהרבה וללא אותו הביטחון התעסוקתי".

פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!