היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הודיעה היום (שלישי) שסבסוד מעונות היום למשפחות שבהן האב לומד תורה אך חייב בגיוס יסתיים עד סוף נובמבר. בכך דחתה את בקשת שר העבודה יואב בן צור מש"ס, שאם הסבסוד יסתיים תהיה תקופת הסתגלות ארוכה יותר.
היועמ"שית פנתה לשר העבודה מוקדם יותר החודש, והודיעה שעקב פסיקת בג"ץ בעניין תלמידי הישיבות, אין בסיס חוקי להטבות ללומדי תורה שחייבים בגיוס. המצב המשפטי החדש "אינו מאפשר עוד מימון המבוסס על כך שאחד מבני המשפחה לומד במוסד תורני בזמן שהוא מיועד לשירות ביטחון", כך נכתב. השר בן צור טען בתגובה שסבסוד מעונות היום לא קשור מבחינה חוקית לגיוס, ושהורים שנרשמו למעון בהנחה שהוא יסובסד ייפגעו מאוד משינוי המדיניות.
היום הודיעה היועמ"שית במכתבה שעליו חתום סגנה ד"ר גיל לימון כי תתאפשר הארכה לזכאות הורים אלו לסבסוד – אך ההארכה תסתיים בסוף נובמבר. "בהעדר סמכות לעודד באמצעות תמיכה כספית לימודים תורניים של חייבי גיוס חרדים שעה שהמדינה נמנעת מגיוסם, נדרש להפסיק באופן מיידי את התמיכה בהם", כך נכתב, "משרד העבודה נדרש לפעול בהקדם לביצוע הנחיה זו".
במכתב צוטט כתקדים בג"ץ זילבר נגד משרד האוצר, על רקע החלטתו של שר האוצר דאז ליברמן לבטל את סבסוד מעונות היום לאברכים. שופטי בג"ץ קבעו כי לא ניתן לבטל את הסבסוד במהירות שבה ליברמן רצה, משום שכשביטול או שינוי של תמיכה יכול "לשבש באופן ממשי את חייו או עסקיו של האזרח", נדרשת תקופת מעבר הולמת. היועמ"שית מזכירה את ההחלטה כתקדים לכך שתתאפשר תקופת הסתגלות, אך מביאה גם את קביעת השופט שטיין קבע באותו פסק דין: "בזכרנו כי מדובר בחריג ותו לא, עלינו לקבוע עבורו היקף התפרשות מוגדר ומצומצם, כיאה לחריגים אשר נועדו לטפל במצבים מיוחדים".
לפי בהרב-מיארה, "בשונה מפסק הדין בעניין זילבר, אשר עסק בשינוי מדיניות הממשלה, הרי שבכל הנוגע לתמיכות במוסדות תורניים, מדובר בהעברת כספים תוך חריגה מסמכות, ומשכך הפסקת המימון צריכה להיות מיידית". לטענתה, גם התמיכות שניתנות כרגע כבר מהוות הוראת מעבר בפועל, כך שלא סביר לתת זמן מעבר ארוך נוסף: "על אף הפסקת התמיכה במוסדות התורניים בגין חייבי גיוס חרדים באפריל 2024 (בעוד שבית המשפט העליון קבע כי התמיכה במוסדות התורניים ניתנה בחוסר סמכות כבר מ-1 ביולי 2023), הרי שהתמיכה בחייבי גיוס לפי מבחני מעונות היום נמשכה עד סוף שנת הלימודים תשפ"ד,
קרי עד לחודש אוגוסט 2024".
"בנסיבות אלו, לא ניתן לקבל את בקשתך להוראת מעבר של שנת לימודים מלאה", כך היועמ"שית, "ולא ניתן להצדיק בשל טעמים יישומיים הוראת מעבר שמשכה חמישה חודשים, כפי שהתבקש בהתבסס על הרצון להסדיר את החיבור הישיר בין מערכות המידע. על משרד העבודה לפרסם בדחיפות את מבחני מעונות היום, כאשר תוקפו של התבחין המזכה בתמיכה בגין לימודים תורניים של האב יוגבל לפרק זמן של שלושה חודשים".
היועמ"שית אומרת ששינוי במדיניות זו יכול לקרות אם הכנסת תחוקק חוק גיוס, אך רומזת שחוק כזה יצטרך לעבור את "מבחן בג"ץ". "ככל שיושלם הליך חקיקתו של חוק חדש בנושא זה, אשר מטבע הדברים יידרש גם הוא לעמוד באמות המידה החוקתיות, יהיה מקום לבחון את השלכותיו המשפטיות על הסוגייה שבענייננו וליישמן בהתאם במסגרת מבחני מעונות היום. הדברים מונחים לפתחה של כנסת ישראל".