
ימים לאחר ההכרזה הדרמטית של הנשיא טראמפ, המכסים החדשים מכים גלים בארה"ב. ירידות חדות בבורסה מצטרפות לשורת ביקורות ואזהרות מצד כלכלנים, מחוקקים, העיתונות הכלכלית, איגודי עובדים והבנקים הגדולים.
השיעורים הגבוהים של המכסים התקבלו בזעזוע בארה"ב. הנשיא הטיל 10% מכס מינימלי על כל מדינה בעולם, ושיעורים גבוהים יותר על מדינות שמולן לארה"ב יש גירעון מסחרי (מייבאת מהן יותר משמייצאת אליהן). על האיחוד האירופי הוטל מכס של 20%, ועל סין 34%.
מאז הכרזת טראמפ ברביעי מדד S&P500 החשוב צנח ביותר מ-10%, ירידה המבטאת את חשש המשקיעים. תאגיד הענק הבנקאי ג'יי פי מורגן העלה את הסבירות למיתון מ-40% ל-60%, עדכן את תחזית הצמיחה לרבעון הרביעי ב-2025 לשלילית והעלה את תחזית עליית המחירים ל-2025. גם בתחזית של חברת ההשקעות והשירותים הפיננסיים 'גולדמן סאקס' העלו את הסבירות למיתון בתחזית שלהם, לצד קיצוץ בצמיחה הצפויה ועלייה בשיעור האבטלה הצפוי.
החשש ממיתון התגבש עוד לפני ההכרזה, אך החריף קשות בעקבותיה. בריחת ההון משוק המניות האמריקאי והתחזיות העגומות של ענקי וול-סטריט משקפות את הדחייה הנחרצת של צעדי טראמפ בקרב ההון. אל אלו מצטרפים כלכלנים רבים שנדהמו מנוסחת המכסים השנויה במחלוקת שהבית הלבן פרסם, והזהירו מפני הנזקים שהמכסים עלולים לגרום לכלכלה: מלחמת סחר שבה המדינות הולכות ומעלות את המכסים, עליות מחירים ואי-ודאות כללית.
ביקורת על העברת המהלך בצו נשיאותי
לא רק תאגידים ומשקיעים מתנגדים למכסים. כמה ארגוני חברה אזרחית, המתמחים בסוגיות משפטיות, החלו לעבוד על עתירה לבית המשפט העליון. אלו טוענים שהצו של הנשיא חורג מסמכויות החירום שאותן הוא ניצל להחלתו, ומנסים לגייס חברות שיצטרפו לעתירה.
לביקורת על העברת המהלך בצו נשיאותי ולא בחקיקה יש אוזן קשבת אצל חלק מהרפובליקאים. טראמפ אמנם כבש את המפלגה עם האג'נדה האנטי-ליברלית שלו, אך יש מי שדוחים זאת בין תומכיה, ואף בין מחוקקיה.
הסנאטור הרפובליקאי צ'אק גראסלי הודיע ביום חמישי, יממה לאחר ההכרזה, על הצעת חוק חדשה שתחייב את אישור הקונגרס למכסים חדשים. מדובר בקריאת תיגר ישירה על טראמפ ועל תוכניתו. בינתיים, כבר שבעה סנאטורים מהמפלגה הרפובליקאית הביעו תמיכה בחוק. בכל אופן, החוק לא יוכל לעבור ללא אישורו של טראמפ, אך עצם הביקורת המפורשת בקרב סנאטורים מהמפלגה חשובה ומראה כמה חזקה ההתנגדות לחוק.
תמיכה לצד התנגדות בעבודה המאורגנת
בקרב איגודי עובדים העמדות חלוקות. ה'טימסטרס' (Teamsters), אחד מארגוני העובדים הגדולים בארה"ב המייצג בין השאר עובדי משלוח ונהגי משאיות, הביע רשמית תמיכה במהלך. חברים בכירים באיגוד עובדי הרכב (UAW) הביעו דאגה מהנזקים האפשריים לתעשיית הרכב בעקבות הפגיעה בצמיחה הכלכלית ועליית מחירי המכוניות.
ליז שולר, נשיאת פדרציית ארגוני העובדים הגדולה בארה"ב AFL-CIO, פרסמה הודעה שלפיה שימוש במכסים אינו פסול ככלל, אך שהאופן שבו טראמפ משתמש בהם יפגע בעובדים. לדבריה, החלת מכסים מחייבת צעדים נוספים "המחזקים את הבסיס התעשייתי ואת זכויות העובדים, ויכולתם לשאת ולתת באופן קולקטיבי".
לצד הצעדים בתחום הסחר הבין לאומי, נשיאותו של טראמפ מלווה ביוזמות "התייעלות" הכוללות פיטורים בשירות הציבורי, ובצעדים להחלשת זכות ההתארגנות והעבודה המאורגנת.
ירידה בפופולריות של טראמפ
הציבור הרחב הביע את עמדתו במחאות ענק שהתחרשו בשבת כל מדינות ארה"ב ואף במדינות ברחבי העולם. לפי דיווחים, מיליונים השתתפו ביותר מ-1,400 מוקדי מחאות כנגד טראמפ. המחאות לא התמקדו ישירות במכסים, אלא בסוגיות אחרות: "הפסקת השתלטות המיליארדרים והשחיתות על ממשל טראמפ; ביטול הקיצוצים לביטוח לאומי, ביטוח בריאות ציבורי ותוכניות אחרות שציבור העובדים נעזר בהן; והסוף להתקפות על מהגרים וטרנסים".
שיעורי התמיכה בטראמפ ירדו בסקרי דעת הקהל האחרונים. סקרים אלו התקיימו כשכבר היה ברור שטראמפ עומד להכריז על עליות מכסים, אך לפני ההכרזה עצמה, שהפתיעה בשיעורים הגבוהים במיוחד.