
73% מהנהגים היהודים מעידים על עצמם שעשו עבירות נהיגה בשנה האחרונה, ורבים סבורים שהסיכוי שייתפסו על כך נמוך מאוד – כך עולה ממחקר חדש של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (הרלב"ד). המחקר, שנכתב בידי יפתח גורדוני-לביא, בחן מדגם מייצג של נהגים מהאוכלוסייה היהודית, לצד מחקר מקביל שנעשה על נהגים ערבים וצפוי להתפרסם בקרוב.
כ-42% מהנהגים שנסקרו העידו על עצמם שהשתמשו באופן אסור בטלפון בעת הנהיגה. 25% דיווחו שנהגו בזמן עייפות, 18% שנהגו תחת השפעה, ו-9% שנסעו ללא חגורה.
על פי הסקר, הנהגים רואים את הסיכוי שלהם להיתפס בביצוע עבירות בידי המשטרה או מצלמות מהירות כנמוך – ציון ממוצע בין 2.2 ל-2.4 מתוך 7 לשאלה זו. הנהגים דירגו את עבירות התנועה ככאלו שהסיכוי להיתפס בהן הוא הגבוה ביותר, אך גם ביחס אליהן 32% מהנשאלים השיבו שהסיכוי להיתפס הוא "מאוד לא סביר".
את הסיכוי להיתפס בשימוש אסור בטלפון 51% דירגו כ'מאוד לא סביר', את הסיכוי להיתפס בנסיעה ללא חגורה או תחת השפעת אלכוהול כ-60% דירגו כ'מאוד לא סביר', ואת הסיכוי להיתפס בנסיעה תחת השפעת סמים 77% דירגו כ'מאוד לא סביר'.
המחקר מציין כי דווקא התחום שבו הסיכוי להיתפס נתפס כסביר ביותר, נהיגה במהירות מופרזת, הוא התחום שבו מרבית הנהגים מודים שעברו על החוק. ניתן להבין את הנתון כמבטא חשש של נהגים להיתפס על עבירה שאכן ביצעו בפועל, או דווקא כמעיד על אדישות לאכיפה, גם בתחום שבו היא נראית מעט יותר אפקטיבית.
"העובדה שנהיגה במהירות מופרזת הפכה להתנהגות מקובלת בקרב הנהגים בישראל היא סימן אזהרה חמור", אמר יו"ר הרלב"ד, יורם הלוי, "יש לקבוע את הנהיגה הבטוחה כסטנדרט מחייב, ולמגר את תרבות הסיכון בכבישים". לדבריו הנהגים מבינים את הסכנות אך מתקשים לשנות הרגלים. "הפתרון חייב להיות מערכתי, ולכלול את הגברת האכיפה, חיזוק ההסברה והשקעה במסגרות חינוכיות שיחוללו שינוי".
שנה קטלנית, אובדן הרתעה
הנתונים מחזקים את ההבנה במשרדי הממשלה כי קיים משבר בהרתעה המשטרתית בדרכים. המחקר מגיע על רקע שנה וחצי של עלייה דרמטית במספרי ההרוגים בדרכים: 2024 הייתה השנה הקטלנית ביותר בדרכים זה 18 שנה, עם כ-439 הרוגים, לצד אלפי פצועים. הנתונים עד כה מ-2025 דומים: לפי נתוני הרלב"ד כ-159 נהרגו בדרכים מתחילת השנה, כ-36 בחודש מאי לבדו.
אובדן ההרתעה של המשטרה עלה כגורם מרכזי לתרבות נהיגה פרועה בדיוני ועדת הכלכלה של הכנסת על המציאות המדאיגה. נציגי המשטרה אמרו שעקב המלחמה הוסבו תקנים רבים למשימות ביטחוניות, וכמות הניידות צומצמה משמעותית בשל ההחלטה שלא לאפשר לשוטרים ליסוע לבד בניידת בשל המצב.
בנובמבר 2024 נחשף ב'דבר' כי כמחצית מההרוגים בתאונות אופנוע במחצית הראשונה של 2024 לא החזיקו רישיון מתאים או לא החזיקו רישיון כלל– נתון שממחיש בעיה בהרעתה גם בעבירות חמורות מסוג זה. מוקדם יותר בשנה זו נחשפה ב'וואלה' ירידה בקנסות ממצלמות התנועה של המשטרה, בשל בעיות טכניות.