
ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, יוגב גרדוס, כתב היום (שני) מכתב חריף למנכ"ל משרד האנרגיה קובי בליטשטיין, ובו דרישה להימנע ממתן אישורי ייצוא חדשים.
כותרת המכתב עוסקת ב"צורך מיידי לבחינת מדיניות יצוא גז טבעי של ישראל". במכתב מציין גרדוס כי "התחייבות לקצב מואץ של יצוא גז טבעי עלולה לסכן את הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל". עוד כתב כי "מדיניות לא מחושבת עלולה להביא להתייקרות הגז הטבעי למשק המקומי, אשר תקבל ביטוי בעיקר בעלויות ייצור החשמל בישראל ועל ידי כך לפגיעה במשק ועלייה ביוקר המחיה בישראל".
דבריו של גרדוס הם בלשון המעטה. ייצוא הגז של ישראל נעשה במחירים גבוהים בהרבה ממחיר הגז לשוק המקומי. הגברת היצוא שכבר התרחשה, כבר גרמה להתייקרות מתונה בשוק המקומי ובעיקר הפחיתה את מידת התחרותיות שבו. גרדוס כותב כי בקשות היתרי היצוא ממאגרי תמר ולוויתן, בהיקף של 200 BCM גז ומבקש לא לקבל החלטות לגביהן, לפני ביצוע בחינה מחדש של מדיניות היצוא הכוללת.
עוד מדגיש גרדוס במכתבו כי קיים קושי להאיץ את הפקת החשמל ממקורות מתחדשים ואומר כי גם בכירים במשרד האנרגיה מחזיקים בעמדה כי לפי המדיניות הקיימת כבר בעוד 15 שנה ישראל תידרש ליבוא גז.
משרד האנרגיה מקדם את הגברת קיבולת יצוא הגז ב-60%, בעיקר בעבור היתרונות הכלכליים המיידיים – כאשר מהגז ייהנו בעיקר במצרים, והאיחוד האירופי, עלמזכר הבנות עם מצרים וישראל לגבי הגברת יצוא הגז מהמזרח התיכון לשוק האירופי.
ממשרד האנרגיה והתשתיות נמסר כי המשרד ייכנס את הוועדה לעדכון המדיניות בהתאם להחלטת הממשלה. במקביל, מתבצעת כעת במשרד עבודת מטה של גורמי המקצוע השונים, בראשות מנכ"ל המשרד, לבחינת נושא הרחבה אפשרית של הפקת הגז הטבעי לצורך תוספת אספקה לשוק המקומי לאור התפתחות משק החשמל בישראל וכן נבחנות האפשרויות של יצוא הגז הטבעי. כאשר יגובשו ההמלצות המקצועיות הן יובאו בפני שר האנרגיה והתשתיות על מנת שייבחן אותן וייקבל את ההחלטות הרלוונטיות למשק.