
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה משנה כיוון: פחות מחודש וחצי לאחר שהממשלה ביטלה את מדיניות 'אפס תוספת סיכון' במפרץ אילת, שהמשרד ניהל מאבק ממושך על שימורה, מנכ"ל המשרד אסף יזדי ערער על הצורך בה בעצמו.
"מדיניות אפס תוספת סיכון במפרץ אילת סובלת גם משם גרוע, אבל גם מתוכן בעייתי" אמר יזדי אתמול (שלישי), בפאנל מנכ"לי משרדים בכנס אנרג'יקום סביבה 2050, כחלק מהסבר על האתגרים בשמירה על מפרץ אילת, "להחליט שיש כמות נפט איקס כרגע, ומעכשיו פשוט לא מוסיפים יותר בכלל, זה שרירותי, קצת מטופש".
מדיניות 'אפס תוספת סיכון', שעיקרה מניעת כל הגברה של כמויות הנפט והרעלים שחברת קצא"א רשאית להזרים במפרץ אילת, נקבעה בימי השרה הקודמת תמר זנדברג, ואומצה בידי השרה הנוכחית, עידית סילמן. סילמן גיבתה את אנשי המשרד, שהתנגדו בתוקף להצעת משרד ראש הממשלה השנה להגביר משמעותית את היתר הרעלים של קצא"א, כדי לאפשר לה להגביר פי כמה את כמות הנפט שהיא רשאית לשנע דרך מפרץ אילת.
המשרד להגנת הסביבה נאבק בחודשים האחרונים נגד הניסיונות לבטל את 'אפס תוספת סיכון'. בשבוע שעבר המשרד עוד מחה נגד ההחלטה לביטול המדיניות, בכנס חירום שהשדולה הסביבתית בכנסת כינסה באילת. על אף שהמשרד והשרה הצליחו לעכב זאת במשך זמן מה, לבסוף ההחלטה לביטול המדיניות עברה בממשלה. ביקורתו של יזדי על המדיניות מהווה סימן ראשון לשינוי כיוון של המשרד ביחסו לנושא.
ביטולה של מדיניות אפס תוספת סיכון נתפס בקרב ארגוני סביבה רבים, וכן בידי חברי המשרד, כסכנה גדולה לסביבה ולעיר אילת. זאת הן עקב החשש לפגיעה בשונית האלמוגים של המפרץ, שכבר כיום סובלת מבעיות שקשורות בזיהום המים והתחממותם, והן עקב החשש שדליפה בהיקף רחב של נפט יכולה לגרום לאסון אנושי קשה מאוד באילת. בישיבת חירום שכינסה סילמן לקראת החלטת הממשלה בחודש שעברה, הזהיר אלוף בדימוס גיורא איילנד כי מעבר של יותר מיכליות נפט יכול למשוך מתקפות נוספות מהחות'ים. גם סגן ראש העיר פיליפ אווארד הזהיר כי כבר היה מקרה בו כטב"ם פגע 350 מטר ממיכלית נפט במפרץ. "מישהו יכול לדמיין מה היה קורה לו היא הייתה נפגעת?" שאל אווארד, "המשמעות של טון אחד של נפט, אלפית מהכמות שמתוכננת לעבור, היא לפי כל הדו"חות חיסול מפרץ אילת".
לטענת השרה סילמן, מי שקידם את ביטול המדיניות היה מנכ"ל משרד רה"מ, יוסי שלי. לפי גורמים במשרד הסביבה, גם שר האנרגיה אלי כהן דחף למהלך, כחלק ממהלכים להידוק שיתוף הפעולה האנרגטי עם מדינות במפרץ, כדוגמאת מזכר ההבנות האנרגטי עם איחוד האמירויות, שאושר אתמול בממשלה.
יזדי, שמונה בידי סילמן בתחילת 2024, הכריז בחודש שעבר שיסיים את תפקידו. הוא אמר שההחלטה נובעת ממניעים אישיים. שורה ארוכה של מנכ"לים קודמים במשרד ובעלי תפקידים בכירים אחרים בו עזבו אותו בשנים האחרונות, ותיארו התעלמות מהמשרד ועמדותיו ויחס מבטל ולא מקצועי מצד שרי ממשלה.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "הטענות העולות מהכתבה מנותקות מהמציאות, שכן המשרד להגנת הסביבה בראשות השרה סילמן והמנכ"ל יזדי הם שהובילו את המאבק נגד ביטול המדיניות. בכנס מנכ"ל המשרד הציג את החשיבות הרבה של השמירה על מפרץ אילת, את הסכנה הגדולה של החלטת הממשלה לביטול מדיניות השמירה על המפרץ, ואת הצורך לגבש מדיניות מקצועית מבוססת ואמפירית הנוגעת לנושא זה.
"במסגרת זאת נאמר כי המדיניות של אפס תוספת סיכון התבססה על הקפאת המצב הקיים לאותה תקופה, ולא על בסיס מדיניות אמפירית מבוססת. המשרד ממשיך ופועל בכל הכלים העומדים לרשותו, במטרה לשמור ולהגן על מפרץ אילת".