מקומות עבודה רבה מעניקים מתנות לקראת חג הפסח לעובדיהם, החל מתלושים ועד מוצרי חשמל. נוהג מתן מתנות לחג אינו מוסדר בחקיקה ואין חובה חוקית על מעסיקים לעשות כן ואולם, מתן מתנות על ידי מעסיקים ערב החג (לרוב בפסח וראש השנה) שכיח במרבית מקומות העבודה בישראל ונחשב חלק מ"אווירת החג".
בדרך כלל במקומות עבודה מאורגנים, בהם קיים ועד עובדים, הנושא מוסדר בהסכם הקיבוצי ולעתים, גם ועדי העובדים לוקחים חלק בסבסוד המתנה לחג או מעניקים, לצד המעסיק, מתנה מוועד העובדים.
מתי מעסיק חייב להעניק לעובדיו מתנה לחג?
ככלל, החוק אינו מטיל חובה על מעסיק להעניק שי לחג לעובדיו אלא אם העניין מוסדר בהסכם קיבוצי או צו הרחבה ובמקרה כזה חלה חובה על המעסיק להעניק לעובדיו שי לחג.
בנוסף, במקום עבודה בו מעסיק מעניק שי לחג והעניין הופך לנוהג במקום העבודה אזי גם במקרה כזה המעסיק יהיה חייב להעניק לעובדיו שי שכן זה נהפך לחלק בלתי נפרד מתנאי עבודתם של העובדים.
אני בחופשת לידה, האם אני זכאית למתנה לחג?
כן. עובדת בחופשת לידה או אב בחופשת לידה זכאים לקבלת מתנה לחג גם במהלך חופשת הלידה.
האם מעסיק רשאי להפסיק לחלק מתנות לחג?
למעסיק יש שיקול דעת בנוגע למתן שי לחג ואולם, מקום בו מדובר במתנה בגובה משמעותי אשר השתרש כנוהג במקום העבודה אזי מעסיק אינו יכול להפסיק נוהג זה ובמקרה בו הוא מפסיק את הנוהג אז יכול ויהיה מדובר בהרעה בתנאי עבודה ועובד יהיה זכאי להתפטר בדין מפוטר, כלומר, יהיה זכאי לפיצויי פיטורים.
האם מעסיק רשאי לחלק מתנות שונות לעובדים?
כן, אבל שווי המתנה צריך להיות זהה שכן אסור שמעסיק יפלה בין סוגי עובדים ולאלה יעניק מתנה בגובה כזה ולעובדים אחרים בגובה אחר, נמוך יותר. במקרה בו מעסיק יפלה בין עובדיו הוא יהיה חשוף לתביעה משפטית עקב אפליה.
האם מעסיק חייב להעניק מתנה לחג לעובד הנמצא בחופשת מחלה?
כן, עובד השוהה בחופשת מחלה או בחופשה רגילה זכאי ככל העובדים במקום העבודה לשי לחג. עם זאת, עובד הנמצא בחופשה ללא תשלום אינו זכאי לשי לחג.
האם מוטל מס על שי לחג?
כן, שי לחג נחשב לפי חוקי המס בישראל ל"טובת הנאה" על פי סעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה ועל כן היא חייבת כולה במס ויש לזקוף לעובד את שווי המתנה החל מהשקל הראשון.
בגלל שהשי לחג הוא חלק מהברוטו של העובד, כלומר, חייב במס, צפוי שכר הנטו של העובד לקטון.